Home Видео 19.03.14 г. Политически натиск срещу ВМРО-вци в Пазарджик

19.03.14 г. Политически натиск срещу ВМРО-вци в Пазарджик

По време на протеста пред сградата на Пазарджишкия съд, когато бяха произнесени присъдите срещу 13-те имами, представителите на ВМРО са били заставени от полицията да свалят партийните знамена.

Стефан Грънчаров коментира, че това е политическа поръчка. Още повече, че Конституцията не забранява на българските граждани да демонстрират свободно партийните си пристрастия.

Организаторът на ВМРО за област Пловдив Александър Сиди, който също беше пред съда, пък допълни, че според него произнесените присъди са неадекватни.

Пазарджишкият съд постанови само една ефективна присъда – срещу подсъдимия Ахмед Ахмед – 1 г. затвор и 5 хиляди лв. глоба.

Имамът на Сърница Саид Мутлу и районният мюфтия Абдулах Салих пък са осъдени на условни присъди, както поиска прокуратурата. Мутлу получи 1 година условна присъда, отложена с 3 г. изпитателен срок, а Салих – 10 месеца условно с 3 г. изпитателен срок. Двамата ще платят и по 3 хиляди лв. глоба.

В същото време всички подсъдими са признати за виновни, че са проповядвали антидемократична идеология чрез разпространение на салафитското направление на исляма.

Всички освен Ахмед Ахмед са оправдани по обвинението за проповядване на религиозна омраза.

Девет от останалите подсъдими са осъдени на глоба от по 2 хиляди лева, а последният обвиняем – 3 хиляди.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари