Home Видео Александър Сабанов - Канал 3 - 15 март 2018

Александър Сабанов – Канал 3 – 15 март 2018

Александър Сабанов: Смятаме да питаме чешките служби за това как ще се финансира сделката с ЧЕЗ

Коментар на Александър Сабанов, народен представител от ВМРО, за предаването „Денят на живо“ по Канал 3.

В коалицията на парламентарното ниво няма никакъв проблем. Ако има някакви търкания, те са между лидерите, а не между народните представители, категоричен е депутатът.

Относно престрелките между Сидеров и Симеонов покрай посещението на руския патриарх Кирил той коментира:

Да не влизаме в отношенията между Сидеров и Симеонов. Те си имат история. Мисля, че ще се разберат като мъже. Те си имат бурни характери, но хората такива си ги харесват и такива са си ги избрали.

Запитан дали Патриотите изпълняват обещанията си, Сабанов припомни, че все пак те са малкия партньор в управлението, но въпреки това вече са свършили много.

Ние сме малкият коалиционен партньор, но правим всичко възможно. Дори и 200-те лева пенсия – такова нещо не се е случвало никога в началото на мандата на дадено правителство. Имаме заложени политики, върху които продължаваме да работим. Ние все пак сме подписали коалиционно споразумение за четири години. Въпреки нашите наши вътрешни търкания, се надяваме, да не се случва това, за което някои се гласят през септември, допълни народният представител визирайки възможно падане на правителството.

За пореден път бе изразена и позицията, че Патриотите са твърдо против Истанбулската конвенция.

Ние сме против Брюксел да ни се меси за Истанбулската конвенция, както и руският патриарх да ни казва какво да правим. Не сме единствената страна, която не е подкрепила Истанбулската конвенция. Ние като Обединени патриоти няма да подкрепим Конвенцията никога. ГЕРБ дръпна назад именно под наш натиск, допълни депутатът от квотата на ВМРО.

Обединени патриоти настояват за заличаването на партия ДОСТ, а аргументите за това, обясни Александър Сабанов, са:

Видно е, че това е партия, която се подкрепя от чужда държава, която е вредна за България. Ясно е чии интереси защитава този човек, който я ръководи. И поради този факт смятаме, че тя трябва да бъде заличена.

Самият Сабанов влезе във временната парламентарна комисия, която ще разглежда сделката с ЧЕЗ. По думите му пред нея има поставени три цели.

Ще работим в посока на това да се разбере кой стои зад покупката на ЧЕЗ. То е ясно и в момента – Гинка Върбакова и „Инерком“.

Няма как нашето разузнаване да извършва действия в приятелска държава като Чехия. Затова смятаме да питаме чешките служби и те, ако имат доброто желание, да ни уведомят, обяви патриотът по повод дали разузнавателните служби знаят нещо повече относно това как ще се финансира сделката.

Като цяло комисията трябва да уточни първо – дали Върбакова ще събере нужното финансиране. Аз мисля, че след като се е стигнало до там, че чешката страна е възприела, че има такива гаранции, то явно ще може. Другото е дали това е сделка между две юридически лица. Искахме държавата да се включи с 34 процента, но това очевидно няма как да се случи. Ако ние сме вътре, държавата ще може да регулира високите заплати и неконтролираните разходи, заради които би се появило искане за по-висока цена на тока.

Третата цел е да не плашим инвеститорите с такива приказки за национализация. Не трябва държавата да плаши чуждите инвеститори по такъв начин.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари