Home Видео Ангелов в "Денят започва" по БНТ - 8 декември 2017

Ангелов в „Денят започва“ по БНТ – 8 декември 2017

Юлиан Ангелов: Недопустимо е да се използва религията за политически цели

Коментар на Юлиан Ангелов, народен представител, организационен секретар на ВМРО и секретар на парламентарната група на „Обединени патриоти“ в студиото на „Денят започва“ по БНТ. 

Народното събрание прие предложението на Обединени патриоти за изменение на Наказателния кодекс, което предвижда криминализиране на проповядването на радикален ислям. Предвижда се затвор от 1 до 5 години и глоба от 5000 лева за хората, които го проповядват.

Видя се, че народните представители имат желание да се включат активно в изработването на по-точни текстове. Препоръката на Министерството на правосъдието е по-прецизирано да бъде направен законът. Ние нямаме нищо против, бихме се съгласили с всяка поправка, която наистина ще направи така, че всичко да е точно и ясно. За нас беше важно да бъде приет този закон на първо четене, тоест философията на това, което предлагаме. Нас ни учуди факта, че от БСП се противопоставиха на този законопроект, при положение че в предното НС го бяха подкрепили. Те се явиха като адвокати на ДПС и не подкрепиха законопроекта, с който радикалният ислям да бъде вкаран в норми, които са точно определени, за да може хора, които проповядват и агитират подобни неща да получават своето наказание. Ние сме предложили да има по-точни текстове и тези хора, които отричат светския характер на българската държава и призовават за неща, които не са съвместими с цивилизацията на 21 век, да си получат своето наказание.

Имаме законопроект, с който искаме да въведем ред, за да не се допускат опасни религиозни течения. Той е и срещу псевдохристиянските секти, които се финансират отвън и влияят негативно на българското общество. За съжаление религиозните общности в България не проумяват това, което предлагаме, заяви Ангелов.

Целим да спрем финансирането на вероизповедания от чужди държави. Хората, завършили религиозни обучения, ще държат приравнителни изпити, за да им се позволи да проповядват. Проповедите трябва да са на български език.

Няма да се откажем да го внесем в парламента, но искаме да постигнем консенсус с религиозните общности, за да разберат, че това е правилната стъпка. Недопустимо е да се използва религията за политически цели, каза още народният представител.

Претенциите на Турция към населението на Западна Тракия са неоснователни. Там живеят българи, а държавата ни им е длъжница, каза още народният представител от ВМРО по повод изказванията на турския президент Ердоган при посещението му в Гърция.

Странен е опитът на Турция да обгрижва мюсюлманите на територията на Гърция, т.е. в Западна Тракия, защото голяма част от тях са българоговорящи. посочи Ангелов.

Това е същото население, което живее в Родопите. Тези хора имат български произход. Няма никаква логика Турция да претендира за едни хора, които нямат нищо общо с турската държава. Голяма част от хората в Западна Тракия искат да получат българско гражданство, каквото и техните баби и дядовци са имали. Те искат да се върнат към истинските си корени. Българската държава е длъжница пред тях.

Юлиан Ангелов коментира желанието на Ердоган да ревизира Лозанския договор от 1923 г. Претенциите на Ердоган към това население са неоснователни и ние трябва, както защитихме интереса на българите в Албания, да устояваме правата на сънародниците ни в Гърция, подчерта патриотът.

Целия разговор с Юлиан Ангелов и арабиста Владимир Чуков може да проследите във видеото >>> 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари