Home Българите по Света Бесарабските българи искат повече права

Бесарабските българи искат повече права

Сънародниците ни в Украйна искат свое представителство както в парламента, така и в общинските съвети. Това заявиха от асоциацията на семейства на бесарабски българи „Роднини” в украинския град Измаил.

Ще настояваме представители на нашите организациите да бъдат включени и в комисиите по преброяването на населението, което ще се проведе в Украйна през следващата година, както и да имаме анкетьори, допълни председателят на „Роднини“ Мария Карчагина.

Сред инициативите за опазване на българското самосъзнание и отстояване на правата на бесарабските българи са масови посещения в училищата, за да се установи като какви се възприемат децата. При необходимост от организацията ще проведат и информационна кампания за българските им корени.

Сред едни от най-дейните сдружение е Българският младежки клуб „Актив”, той е създаден и учреден по инициатива на родолюбиви и амбициозни български младежи от Бесарабия.  Сред основните им цели е работа с младите българи в Одеса и Одеска област, с цел развитие, запазване и популяризиране на българското самосъзнание, култура и бит.

Неведнъж е доказана амбицията на сънародниците ни в Украйна да съхранят и опазят българския си произход. Доказателство за това са редицата мероприятия за отбелязване на национални празници, почитане на големите личности от българската история и култура, както и съвместни дейности с организации в България.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари