Home Видео Божинов с питане към министъра на образованието

Божинов с питане към министъра на образованието

Стоян Божинов продължава борбата за запазване на основното училище в с. Михнево

По време на петъчния парламентарен контрол в Народното събрание депутатът от ВМРО Стоян Божинов отправи поредно питане към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев относно закриването на Основно училище „Екзарх Йосиф“ в с. Михнево, общ. Петрич.

В отговора си министърът обясни, че все още няма окончателно решение по казуса, а за да се закрие общинско училище се взема предвид становището и на местните власти, и на образователното министерство, т.е. няма как да има едностранен акт. В подробности министър Вълчев обясни за казуса в Михнево и за опасенията, че дори и да се отложи с една година закриването, то се рискува за следващата учебна година в него да няма записано нито едно дете в първи клас.

Народният представител Стоян Божинов помоли министъра на образованието да отиде на място в с. Михнево, да се срещне с представителите на Инициативния комитет за запазването на училището и да се запознае с добрата база. Божинов е категоричен, че ако училището се запази в него ще има над десет първокласници и то за години наред. Селото наброява над 1000 жители. Въпреки че е близо – само на 3 км, училището в съседно Кърналово, жителите на с. Михнево биха избрали децата им да учат в местното училище „Екзарх Йосиф“.

Депутатът от ВМРО призова министъра да не се поддава на внушенията на общинските власти, като обясни, че искането за затваряне на училището е заради ината на общинския кмет, който по време на предизборната кампания е обещавал как няма да бъде закрито. А само 6 месеца след това се отмята от обещанията си, посочи Божинов.

Министър Красимир Вълчев откликна на молбата, ще направи среща с Инициативния комитет за запазване на училище „Екзарх Йосиф“ в село Михнево. Обеща също да изслуша мнението на всички страни. Никой няма мания да затваря училища. Самите решения на родителите децата им да учат на друго място предопределят решенията за оптимизация на училищната мрежа, заяви министърът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари