Home Българите по Света Бунт за българщината в Молдова

Бунт за българщината в Молдова

Министерството на образованието в Молдова иска от учебните планове да бъде изключено изучаването на историята, традициите и културата на различните етнически общности в страната. Това е причината за масовото недоволство на местните българи, които са готови дори на бунт в защита на правата си.

Мотивацията на властите не изглежда особено издържана. Според тях само по този начин може да бъдат облекчени претоварените учебни програми, да се изкорени дискриминацията и по-бързо да се интегрират националните малцинства в образователната система, пише местното издание „Панорама“.

Представители на гагаузката, българската и украинската общност в Молдова разкритикуваха остро планираните промени. Според тях, за да не използва думата „ликвидиране“, образователното министерство говори за „по-нататъшна дидактическа разработка на предмета“. Той трябва да се нарича „История, култура и традиции на руския, украинския, гагаузкия и българския народ“.

Досега обаче всяка етническа група има отделен предмет. Българчетата например изучават „История, култура и традиции на българския народ“. Тази част от обучението им позволява да се идентифицират като българи – граждани на Молдова, които са запазили своите езикови, духовни и културни традиции и ценности.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Рубриката „Българите по света“

В Молдова учат децата, че България е в Румъния

Врачани събират книги за българите в Молдова

В Бесарабия пазят родовата памет и език чрез хумора

Румънският съединизъм и българският въпрос в Молдова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари