Home Видео Д-р Калин Поповски пред Канал 3 - 8 декември 2017

Д-р Калин Поповски пред Канал 3 – 8 декември 2017

Д-р Калин Поповски: Лекарствената политика в България е безкрайно либерализирана

Коментар на д-р Калин Поповски, народен представител от ВМРО, за предаването „Всяка сутрин“ по „Канал 3

Д-р Поповски изрази мнение, че има рационална идея в предложението за мораториум за сключване на договори с нови лечебни заведения, поради това че болниците в България са наистина много.

Има примери за това как в различни общински центрове има отделни болници, които са на 10 км една от друга. И тези болници, понеже не може да се издържат само от клиничните пътеки, те източват допълнителни средства от общинските бюджети. И така една малка община не може да си оправи инфраструктурата, защото се чувства задължена да дава пари на съответната болница само и само да не я закрият.

Народният представител обясни, че с една нова здравна карта, може да се оставят болници в погранични райони и там, където населението е откъснато от областния център на разстояние от 50-60-70 км. Там и в по-малките общински центрове наистина има резон да е оставена болница да съществува с някаква подкрепа от държавата, допълни още той.

Д-р Поповски коментира още, че лекарствената политика в България е безкрайно либерализирана в последните години.

Това доведе до един много висок ръст на тази лекарствена политика, която достигна до 30% от бюджета на НЗОК за 2017 година. По становище на фискалния съвет трябва да бъде 15 до 18%. Тази свръхфинансираност на един фрагмент от бюджета на НЗОК води до тежка недофинансираност на други фрагменти.

В заключение народният представител поздрави младите си колеги със студентския празник, като им пожела да останат в България. Надявам се да оправим нещата в здравеопазването занапред, за да може те да останат тук да лекуват българското население, а не да ходят в западните държави, добави още д-р Поповски.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари