Home Видео Д-р Петрова-БТВ-02.03.2015

Д-р Петрова-БТВ-02.03.2015

Д-р Петрова вярва, че законови промени ще спрат практиката с „деца-касички“

Народният представител от ВМРО д-р Султанка Петрова бе гост в „Тази сутрин“ по БТВ, за да коментира злоупотребите с европейски средства в центъра за настаняване на деца от семеен тип във Велинград.

Разследване на телевизията показва, че на служител се падат по 500 лв. за работно облекло, а за една ролка тоалетна хартия са плащани по 2 лв. Дадени са 3500 лв. за три пътувания от Велинград до Пазарджик. Въпреки съвети на психолози, в дома са оставяни деца, които са с лека умствена изостаналост, заедно с такива, които страдат от тежка форма на параноидна шизофрения и са опасни са себе си и околните.

Според д-р Петрова българските граждани се обръщат към медиите, за да получат помощ, сигурност и подкрепа, защото нямат доверие в институциите и това е огромен проблем.

Поздравявам дамите – служители от дома във Велинград, които са подали сигнал, те излизат с лицата си и говорят истината, затова е нужна смелост, каза народният представител.

Тя даде пример и със случай от преди време –  с малката Ана-Мария. Тогава всички държавни институции се обединиха, за да покажат колко неправилен подход имат родителите, но чрез съдействието на медии, истината излезе наяве. По-късно бе уволнена директорката на училището, където беше случая, информира д-р Петрова.

Тя изрази огорчението си, че това не е единствен случай, а една малка част от всичко, което се случва и неуредиците в Министерството на труда и социалната политика са големи.

Имам писмо от дете, което живее в дома „Асен Златаров“. То разкрива големи нарушения, споделя тя. На списък децата са 35, а домът реално се посещава от 15 деца. За сметка на това персоналът наброява 16 човека. Това са непрекъснати злоупотребите – източват се постоянно бюджетни и европейски средства, алармира д-р Петрова.

Във Велинград не е единственият, а поредният случай на такива злоупотреби, каза народният представител и поясни, че темата е била засегната в Народното събрание на кръгла маса „Правата на децата – отговорност или бизнес“. На форума са били изнесени потресаващи случаи за арогантни действия от страна на социалните работници.

Д-р Петрова заяви, че подготвя нова кръгла маса в Народното събрание през месец май по тази тема. Идеята на тези обсъждания е да се изготвят конкретни предложения. Колегите от дирекциите за социално подпомагане също виждат, че имат проблеми и те искат подкрепа, смята тя.

Трябва да се спрат кранчетата, недопустимо е да се използват децата за „касички“ за източване на пари, категорична е д-р Петрова. Тя обобщи че темата е много обширна. С приемните семейства също съществува такъв проблем. Мнението ѝ е, че държавата трябва да помага на българските родители и да ги подкрепя в грижата за децата. Затова д-р Султанка Петрова е убедена, че порочните практики могат да бъдат спрени единствено чрез законови промени.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари