Home Българите по Света Драмата на Здравко Здравески продължава да трогва България

Драмата на Здравко Здравески продължава да трогва България

Едно предаване преди дни разчувства българите. Политическият затворник от Македония Здравко Здравески и съпругата му Добрила гостваха в „Шоуто на Слави”. Както преди време ВМРО.бг писа, животът на Здравески е съсипан заради българското му самосъзнание в бившата югорепублика.

Преди две години Здравко Здравески потърси убежище в България. ВМРО положи усилия да представи подвига му пред българските медии и да му помогне всячески. По-късно той издаде и книга – „Аз, българинът от Македония”.

Сега „Шоуто на Слави” припомни на публиката у нас забележителната биография на Здравко. Предаването продължава да се обсъжда и затова ВМРО.бг публикува видеото още веднъж – в дните, когато отношенията между България и Mакедония са отново изпълнени с тревога.

Здравко Здравески е българин от Македония. Семеен с четири деца. Роден през 1964 г. в гр. Прилеп. Осъзнава от малък българския си произход и още като ученик започва да пропагандира българщината. След кончината на баща си се заема с възстановяването на забранената и дезактивирана ВМРО. Няколко пъти е арестуван и зверски пребиван в полицията, защото пее български песни, разпространява българска литература, буди българското самосъзнание у своите сънародници и апелира Македония да стане независима държава и да се обедини с България.

Днес Здравко и семейството му живеят в България, в Бургас, но още чакат българско гражданство. На 15 юли бе представена книгата му „Аз българинът от Македония“, съставена по записки, писани в затвора и тайно изнасяни от там от добри хора, каквито, Слава Богу, навсякъде се намират.

13 септември 2012

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари