Home Видео Енергийни възможности и предложения за промени - пред БНТ говори Искрен Веселинов

Енергийни възможности и предложения за промени – пред БНТ говори Искрен Веселинов

Искрен Веселинов: Купувачът на ЧЕЗ беше изненада за нас

В студиото на „Още от деня“ по БНТ заместник-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“, член на парламентарната комисия по енергетика и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов заяви, че предлаганите промени в Закона за енергетиката са инспирирани от случая с ЧЕЗ и са пряк отговор на един дефицит, който има в нашето законодателство по отношение на такива сделки, когато се продават дялове, акции съответно на дружества и лицензианти, които засягат огромен брой потребители, които могат да засегнат националната сигурност в определени случаи. Оказа се, че няма държавен орган, който да има правомощията за предварителна оценка при такива сделки, уточни Веселинов.

За нас беше изненада този купувач, че излезе победител. Тепърва след като стана ясно, тръгнахме да го проучваме. В края на краищата има дефицит на знания за него. Коректно е да се каже, че ДАНС са дали доклади с всички кандидат-купувачи, те са били в президентството, при вицепремиера, при министъра на енергетиката, т.е. част от тези ресорни държавни органи са знаели всички купувачи. Всъщност изненадата идва след фалита на един от кандидат-купувачите, когато внезапно изгрява звездата на настоящия. На практика за седмица се изместват картите – трябвало е да бъде едно енергодружество, което фалира всъщност, прекрати дейността си през есента. Дружество, което продава енергия на свободния пазар, не става дума за ЕРП, заяви депутатът.

Аз не мога да гадая кой е крайният купувач на ЧЕЗ у нас, за момента г-жа Върбакова казва, че това е тя, каза Искрен Веселинов. По думите му офшорните фирми са някаква следа, но са налични само в една неподписана справка, която е изпратена от сътрудник на премиера на Чехия, не е ясно дали това са в момента истинските финансиращи дружества, защото се оказва, че Българската банка за развитие няма никакъв валиден документ, с който да е потвърдила финансиране, въпреки това тя присъства в тази таблица.

Според него дефектите в сделката са в ЧЕЗ и в борда на ЧЕЗ, които са я разрешили.

Обединени патриоти винаги са твърдели, че е грешка приватизацията на ЕРП-тата и че държавата трябва да има своето влияние и присъствие във важните за енергетиката инфраструктурни обекти.

Държавата има две неща, които трябва да свърши. Едното е да създаде възможност за контрол на такива сделки, което ние се надяваме чрез този закон да предложи действащо решение, каза Веселинов.

Обединени патриоти искат когато се продават повече от 20% от структоопределящи фирми в енергетиката, КЕВР да одобрява тези сделки.

КЕВР е независимият енергиен регулатор, това не е правителството, не е някаква структура, която може да бъде обвинена в политизация, и чисто обективно, на база на националния интерес, на това да се гарантира сигурността на доставките, да се защити обществения ред тази институция трябва да събере необходимото количество информация, да напише на другите отговорни институции писма за становище, говорим тук за ДАНС, за Защита на конкуренцията и всички останали институции, които имат някакво касателство към сделката, и на база на събрания материал да се произнесе дали тази сделка е добра за държавата, каза още Веселинов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари