Home Видео Йордан Йорданов в "Добро утро, българи" - 13 септември 2017

Йордан Йорданов в „Добро утро, българи“ – 13 септември 2017

Йорданов: Задължителното образование да започва от 4-годишна възраст

Министърът на образованието споделя вижданията на Обединени патриоти задължителното образование да започва от 4-годишна възраст, а не от 5 години, както е според сега действащия закон за предучилищното и училищно образование.

Това каза народният представител от ВМРО в парламентарната група на Обединени патриоти Йордан Йорданов в „Добро утро, българи“ по ТВ Алфа.

Изключително важно е децата, които в момента не посещават детски градини, които са предимно от цигански произход и не владеят български език, да бъдат включени в системата. Колкото по-рано попаднат в детската градина, толкова по-бързо ще се социализират, което ще им е от голяма помощ и после в училище, заяви Йорданов.

Необходимо е да се изработи механизъм за обхващане на децата в училищна и предучилищна възраст (от 5 до 16 г. по сега действащия закон). Различните институции екипно работят, за да установят броя на децата, които не са обхванати от системата. За една година само преждевременно напусналите образователната система са се увеличили с 2%, увеличава се също и процентът на тези, които изобщо не започват, посочи народният представител.

От нашата парламентарна група сме подготвили набор от законопроекти, които да бъдат внесени през есенния политически сезон – Закона за вероизповеданията, както и Закона за опазването на земеделски земи. Ще бъдем изключително активни в парламента, декларира патриотът.

Относно приоритетите в сектора на образованието, които отстояват Обединени патриоти, Йорданов открои задължителното обучение на ученици, задължително обхващане в образователната система на учениците, повече пари за образование, по-справедлив начин на разпределяне на средствата, по-малко бюрокрация и повече мотивирани учители.

В България средствата за образование са 3,6% от БВП, докато за страните от ЕС този процент е 4,8.

С това закъсняло, но необходимо увеличение на учителските заплати с 15% от 1 септември, което вече е факт, и с очакваното през следващите години увеличение почти двойно, ще се доближим до средните размери в ЕС. В момента над 60% от парите за образование отиват за учителски заплати, каза Йордан Йорданов.

Голяма част от българските учители са в предпенсионна възраст, а няма желание сред младите учещи да се насочват към педагогическите специалности в университетите и това се дължи именно на ниското заплащане, посочи народният представител. Той допълни и друг много важен аспект за мотивировката на преподавателите – отношението към учителския труд. По думите му трябва да се възвърне уважението към професията на учителите.

По-справедливото разпределение на средствата може да стане като делегираните бюджети не бъдат подчинени само на броя на учениците, а и на допълнителни фактори – като например географският принцип, отдалечеността на училището, за да не се утежнява допълнително демографската ситуация в по-малките населени места, заяви Йорданов.

Той посочи, че делегираните бюджети не трябва да са основната формула, по която се разпределят пари за образование. Трябва да се върви в посока усъвършенстване на механизма, е мнението му.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари