Home Видео Йордан Йорданов в ефира на ТВ АЛФА - 01.06.2017

Йордан Йорданов в ефира на ТВ АЛФА – 01.06.2017

Йорданов: Обединени патриоти сме гарант за националната сигурност

Обединени патриоти сме гарант за националната сигурност и за недопускане на намеса във вътрешните работи на България.

Това заяви  народният представители от Обединени патриоти Йордан Йорданов в ефира на „Добро утро, българи“ по телевизия АЛФА. Той е член на парламентарните комисии по образование и наука и по въпросите на децата, младежта и спорта. В ефира той коментира приоритетите за Патриотите в 44-тото Народно събрание в сферата на защитата на националната сигурност и какви законодателни инициативи за започнали в тази посока.

Приоритет на Обединените патриоти още в предизборната кампания беше проблемът със сигурността.  Затова е съвсем естествено и това действие на патриотите да внесат предложенията си за промени в Наказателния кодекс, обясни Йорданов. По думите му промените се налагат, за да бъде защитена националната сигурност – с оглед на случващото се и в Западна Европа, и в съседни нам държави като Турция, която се меси във вътрешните работи на страната ни.

Трябва законово да се изчисти, за да бъде наказвана всяка идеология, проповядваща радикализъм и застрашаваща националната сигурност, каза депутатът. Законовите промени ще дадат инструментариум на прокуратурата да вземе адекватни мерки, допълни той и напомни за делото срещу пазарджишките имами, при което е било много трудно в работата на обвинението, тъй като в закона липсват конкретни текстове.

Обвиненията на ДПС към Обединени патриоти във фашизъм Йордан Йорданов определи като „лов на вещици“. Това са опити да се преекспонират нещата върху цялата парламентарна група, посочи народният представител.

Като естествено продължение на приетия от миналия парламент по предложение на Патриотите Закон за забрана на бурките, сега се подготвят промени, които да регламентират наказания за всички онези лица, които склоняват насилствено или по друг начин дадени хора към покриване изцяло или частично на лицето.

Нито религията има място в политиката, нито политиката в религията, смята Йорданов. Той информира и че на ниво работна група се разглежда проект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Настоящият закон е от 2002 година, а всички онези динамични процеси в страна и извън нея налагат да вземем адекватни мерки, за да предизвикаме превантивен ефект срещу бъдещи опасности.

Нашето предложение за този закон ще е цялостно и всеобхватно и ще третира и въпроси като политизацията на вероизповеданията и изобщо с религиозния радикализъм. През годините и Атака и Патриотичния фронт са правили предложения за промяна, като например за финансирането от чужбина. Но сега за първи път ще бъде направено цялостно и всеобхватно предложение за промяна в Закона за вероизповеданията, заяви народният представител.

Той очерта и някои основни неща в проекта на Патриотите – спиране на всякакво финансиране за вероизповедания от чужбина, засилване на контрола от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, всички духовни лица, които ще проповядват, да са завършили български средни и висши духовни училища, като държавата има ангажимент да организира такива. Предвижда се и държавата да поема минималното заплащане на труда и осигуровките на всеки един свещенослужител, храмовете да се освободят от данъци за недвижими имоти и такси за битови отпадъци, посочи Йорданов като пример, че промените на Патриотите не са само рестриктивни.

Той очерта и друг основен аспект, който ще залегне в закона – проповедите да стават единствено и само на български език.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари