Home Видео Каракачанов-БНТ-09.02.2015 г.

Каракачанов-БНТ-09.02.2015 г.

Не само решението НАТО да разположи контролен център у нас е причината Патриотичният фронт да поиска свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. Това заяви съпредседателят на ПФ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в „Денят започва“ по БНТ. Каракачанов е заместник-председател на Народното събрание, член на Комисията по отбрана и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Според него въпросът с разполагане на команден пункт на НАТО трябва да бъде дискутиран в Народното събрание, за да е ясно на българите за какво става дума. Лидерът на ВМРО обясни, че въпросният център ще е логистичен и ще се състои от максимум 50 специалисти – половината от тях ще са българи и в никакъв случай не става дума за разполагане на военна техника.

Идеята на Патриотичния фронт е на заседание на КСНС да се обсъди въобще ситуацията с националната сигурност. Конфликтът в Украйна е на близо 1000 километра, конфликтът в Сирия – е точно на 1000 км от нас, посочи лидерът на ВМРО.

Каракачанов е категоричен, че България трябва да формулира своята държавна теза относно конфликта в Украйна, именно защото там има половин милион българско население. В тази гражданска война там участват българи от двете страни на барикадата. Тези хора искат ясна позиция от нас, поясни още съпредседателят на Патриотичния фронт.

България живо се интересува от съдбата и интересите на българите в Украйна – такава трябва да е официалната позиция, смята Каракачанов. Друг е въпросът, че трябва да се изчистят някои законови положения – например украинската конституция не позволява двойно гражданство и това е законова пречка да дадем гражданство на тези хора. Трябва да се помисли друг вариант, разясни той.

Каракачанов разказа, че още в началото на 90-те години при разпада на СССР е имало гласове за българите там. Но тогава родни политици са се питали защо са ни тези българи русофили. Чисто морално и исторически ние сме задължени на нашите сънародници, убеден е лидерът на ВМРО.

Пакистанците и алжирците, които нахлуват в България, карат хората се страхуват. Но ако нашите сънародници от Украйна потърсят убежище тук, има хора, които ще ги приютят в домовете си, убеден е Каракачанов.

Според него България трябва да направи стратегия за трайното настаняване на сънародниците ни от Украйна в България. Освен това правителството трябва да вземе решение по отношение на българските общности въобще. България трябва да има политика по този въпрос, а не да се работи на парче. Ние сме единствената европейска държава, която не се грижи за общностите си извън граница, констатира председателят на ВМРО.

Лидерите на европейските държави много добре разбират, че конфликтът в Украйна носи много икономически загуби и затова търсят всячески мирен изход –  заради това са и срещите, които проведоха Меркел и Оланд, посочи Каракачанов.

Той припомни и позицията на патриотите по отношение на енергийната политика. Трябва да имаме енергийна стратегия, заяви той.

Каракачанов обясни, че много енергийни проекти са били провалени поради липса на визия какво ще се прави 15-20 години напред в сферата на енергетиката. И тук всичко е на парче – във всяка една сфера вече се доказа, че този подход е неработещ, заключи той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари