Home Българите по Света Каракачанов: „Трето полувреме“ е македонското „Време разделно“

Каракачанов: „Трето полувреме“ е македонското „Време разделно“

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред в-к „Преса“ остро приетия в България македонски филм „Трето полувреме“.

– Г-н Каракачанов, гледахте ли „Трето полувреме“?

Чел съм самия сценарий толкова задълбочено, че по-добре от самия сценарист можех да го направя този филм. Не мисля обаче, че бих издържал до края да гледам такава идиотщина. Това е едно нагло и брутално изопачаване на историята, прикрито зад свободата на изразяването и творчеството, с единствена цел – да бъде уязвена България.

– Кои исторически истини подменя той?

Снимковият и документалният материал от Втората световна война доказват, че германските войски ръководят депортацията на евреи, а нашите имат помощна функция. Македония не е част от българската държава по това време – по всички военни закони ние просто администрираме региона, а той е под юрисдикцията на германците. Най-фрапантният факт е, че има запазена оригинална снимка от футболния мач, описан в лентата, на която се вижда как македонският отбор ентусиазирано е вдигнал ръка в хитлеристки поздрав, а футболистите на „Левски“ гледат. Самият треньор на отбора – евреинът Илеш Шпиц, е депортиран, но само след 100 км. е свален от влака по настояване на българските власти.

– Адекватна ли е реакцията на страната ни?

За филма се говори от края на миналата година. За този период ние казахме поне 7 – 8 пъти, че подкрепяме безусловно Македония по пътя към Европа. Сега той видя бял свят и ще ни създаде проблеми с еврейските общности по света, особено с по-младите, които не са запознати с историята и за които той може да бъде македонският вариант на „Време разделно“.

17 септември 2012

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари