Home Видео Краси Каракачанов в "Пряка демокрация", 21.06.2011

Краси Каракачанов в „Пряка демокрация“, 21.06.2011

Днес в предаването „Пряка демокрация“ гостуваха Светлана Шаренкова, председател на Форум „България – Русия“, Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и Стоян Михалев.

Темите в дебата:

В КРАК С ВРЕМЕТО
Това не е поругаване. Това е друг поглед върху 22-годишния спор дали да махнем Паметника на Съветската армия или не. Авторите просто развеселиха темата“, така Красимир Каракачанов коментира графита, който превърна за кратко съветски войници в популярни американски герои. „Нацията е разделена. Акцията доказа, че на този паметник не му е там мястото“, категоричен беше Стоян Михалев.

„Думата паметник идва от памет. Трябва да уважаваме миналото си“, възрази Светлана Шаренкова.

РУСИЯ: ОСВОБОДИТЕЛ ИЛИ ОКУПАТОР?
„Руско-турската Освободителна война не идва от добри чувства. Великите сили винаги играят своята игра. Въпросът е как малките държави отиграват тези положения. Но е вярно и това, че много руски интелектуалци се записват на фронта и че 65-66 хиляди войници загиват“, разказа историкът Красимир Каракачанов.

„Това е 11-тата Руско-османска война. Само три от тях са били на наша територия,“ поясни Михалев. Според него, България в този период е част от Османската империя, която е била силна.

„Подобна позиция е обидна за българския народ, който е изградил над 400 паметника на освободителите си“, контрира Шаренкова.

БЪЛГАРИЯ В ГЕОПОЛИТИЧЕСКИЯ ПЪЗЕЛ
Стоян Михалев разви тезата, че зависимостта на България от Русия е много голяма в енергийния сектор, но не е само там. По думите му „старите комунистически елити са хванали в смъртна хватка младите хора у нас“.

„По-страшна е зависимостта от нашите комплекси“, пък смята Каракачанов. Той и Шаренкова призоваха държавата да формулира ясни национални приоритети.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари