Home Видео Красимир Каракачанов - БНТ - 9 октомври 2019

Красимир Каракачанов – БНТ – 9 октомври 2019

Красимир Каракачанов: За пръв път българско правителство излиза с такава ясна и категорична позиция за Македония

Министерски съвет прие една много добра позиция. България не може безусловно да изрази подкрепа за членството на Северна Македония в ЕС. За първи път българско правителство излиза с такава ясна и категорична позиция, заяви лидерът на ВМРО, министър на отбраната и заместник министър-председател по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов пред БНТ.

Той уточни, че датата, на която ще започнат преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, зависи от това дали страната ще изпълни поставените условия.

Вицепремиерът накратко открои детайли от рамковата позиция на правителството (целия текст четете тук >>>):

България ще даде зелена светлина за започване на преговори за ЕС с Македония. То тези преговори ще започнат след провеждане на първите няколко междуправителствени заседания. И тук започва поставянето на конкретните срокове. За първата междуправителствена конференция Република Северна Македония трябва да изпълни няколко условия – да завърши работата на историческата комисия например.

Красимир Каракачанов обобщи:

Ние нямаме против Македония да започне преговори, но датата, от която ще започнат преговорите, зависи от това, дали ще бъдат изпълнени условията.

Манталитетът на политическата класа в Македония не се е променил от времето на Титова Югославия. Смятат, че с финтове, хитрини и тупане на топката да печелят.

Всичко зависи от Скопие, каза Каракачанов и даде пример с Турция, която десетилетия води преговори за членство в ЕС. Лидерът на ВМРО е категоричен какво следва да направят политиците в Македония:

Премахване на фалшификациите на българската история, премахване на фалшификациите в учебниците им по история, литература и география. Публична реабилитация на всички репресирани от югославските комунистически власти след 1944 година, заради изразено българско национално самосъзнание.

Красимир Каракачанов коментира също, че е извършил проверка по слуха, че член на Министерство на отбраната е замесен с фалшивите сигнали до цигански семейства, които нахлуха в учебните заведения в Сливенско, за да приберат децата си:

Проверих във Фейсбук, на едно място се споменава като предположение името на шефа на пресцентъра на Министерство на отбраната. Днес го извиках, водихме близо 1 час разговор, той ме увери, че не участва и не е участвал в подобни действия. Това идва от един пост във Фейсбук на представителката на една организация „Правосъдие без граници“. Ако погледнете и другите становища, те изобщо не са ласкави към становищата на ВМРО.

По думите на Каракачанов намесване на името на служител на МО в паниката в Сливен е провокация. Според него публикуваните видеоклипове със заплахи за отвеждането на децата са част от предизборната кампания на конкурентни партии. Той увери, че ако слуховете се потвърдят и има замесени служители на Министерството на отбраната, те ще бъдат уволнени.

Това е лична атака срещу мен и ВМРО заради позициите ни по Истанбулската конвенция и цели да се създаде интрига в управляващото мнозинство, заяви Каракачанов и поясни, че интригата идва от пост във Фейсбук на представителка на „Правосъдие без граници“. Тя написала: „Проверете дали не е Александър Урумов от МО, може би е той“.

Лидерът на ВМРО изрично подчерта, че и в предлаганата от него концепция са заложени мерки да връщат децата в училище, а не да ги извеждат, особено що касае деца от цигански семейсва.

Каракачанов се съгласи, че предложената от него концепция за интеграция на циганите буксува и обясни това така, защото тази година два пъти има избори.

Идеите ни не минават, защото веднага ни обвиняват, че това се прави предизборно. Аз съм категоричен, че така не може да се продължава. Не може едни хора да не си плащат данъците, да живеят само на държавни помощи, да изнасилват безнаказано. Всичко това води до едно обществено напрежение, което един ден ще ескалира и избухне. Това е моята цел – да успокоим обществото и тези хора да разберат, че законите важат за всички и трябва да се спазват от всички, каза още военният министър.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари