Home Българите по Света Красимир Каракачанов: Франция, Великобритания и Германия забраниха шистовия газ, България не трябва...

Красимир Каракачанов: Франция, Великобритания и Германия забраниха шистовия газ, България не трябва да рискува

Дебатът за шистовия газ трябва да се случи първо в обществото, а не в парламента, заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването на БНТ „Животът и други неща“ на 26 ноември. Ние от ВМРО не сме против търсенето на нови енергийни източници и осигуряване на енергийна независимост. Но сме против арогантната политика, която води Бойко Борисов. Не сме крепостни селяни на премиера Борисов, на някой министър или на някоя чужда компания, за да заявява Борисов по отношение на договора за шистовия газ „Не ме ядосвайте, защото ще подпиша на инат“.

Франция, Великобритания и Германия, Канада, Австралия, 15 от американските щати са забранили проучването и добива на шистов газ, защото той има ясно изявено отрицателно въздействие върху здравето на хората, живеещи в тези райони.

Хората заслужават две неща. Първо – ясна и точна информация. Второ – гарантирана безопасност. Това за момента липсва – даже напротив – правителството тихомълком внася Законопроект за съхранение на въглероден диоксид в земните недра – друга спорна технология, забранена в Германия и Австрия.

По отношение на шистовия газ ние от ВМРО реагирахме първи с действията на своите общински съветници в Нови пазар и Шумен, а после и в Добрич. Общинските съвети подкрепиха предложенията ни за мораториум и за местни референдуми – заяви Каракачанов.

Решението на правителството за договор с „Шеврон” е от 15 юни – само седмица след това започнахме действия. Но не както левицата – с шумна политизация, а с конкретни действия на местно ниво, близо до страховете и въпросите на хората от съответните региони – категоричен е председателят на ВМРО Каракачанов.

28 ноември 2011

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

ВМРО: Добивът на шистов газ крие опасности за хората и природата (ОБЗОР)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари