Home Българите по Света Красимир Каракачанов: Македонският филм „Трето полувреме” цели насаждане на омраза към България

Красимир Каракачанов: Македонският филм „Трето полувреме” цели насаждане на омраза към България

Скандалният македонски филм „Трето полувреме“ няма как да не разбуни духовете, тъй като в този проект не става дума за депортирането на македонските евреи, а това е най-вече поредният опит на македонската държава да налага тезата, че българите са варвари, фашисти, едва ли не циклопи. Това заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването на ТВ7 „Насреща Люба Кулезич” в разговор за филма, който се финансира от правителството на Р Македония и Европейската комисия. Българските евродепутати Станимир Илчев, Андрей Ковачев и Евгени Кирилов поискаха в официално писмо до ЕК да спре финансирането, защото този филм насажда омраза към България и манипулира факти от Втората световна война. В него става въпрос за депортацията на над 11 хил. евреи, представена през призмата на един футболен мач.

Позициите си в студиото срещнаха Леа Коен, историкът Пламен Павлов, публицистът Румен Леонидов и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Каракачанов каза, че филмът не касае толкова темата за евреите, а е поредният опит на македонската държава и пропаганда да злепоставят България. По думите му той почива на измислен факт. Пламен Павлов допълни, че от кадрите, които е гледал, се виждат откровени антибългарски внушения.

Филмът разказва за футболния отбор „Македония“ (Скопие), който между 1941-1944 година участва в държавното първенство по футбол в Царство България. Негов треньор е унгарският евреин Илеш Шпиц, който след началото на депортацията на евреите във Вардарска Македония е спасен от българското управление.

В лентата обаче управлението на България е представено едностранно като по-лошо от сръбската окупация на Вардарска Македония. Борбата на футболния отбор „Македония“ (Скопие) е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори, предвождани от злия български офицер и лоялен нацист Гарванов.

 

Лидерът на ВМРО беше категоричен, че България е трябвало да извади фактите, макар и нелицеприятни, и да говори за тях. Уточни, че има много случаи на арестувани евреи от Скопие или Кавала, които след това са освободени, защото са имали български паспорти.

Трябваше ние да напишем романи и да направим филми, каза поетът Румен Леонидов. Чия е вината това да стане – народът ли, интелигенцията ли, църквата ли, попита той.

По телефона се включи и евродепутата Андрей Ковачев, който подчерта, че целта на протеста им е да не се манипулират исторически факти и да не се насажда език на омразата срещу България в Македония. Ние имаме обща история, въпреки че те искат да я фалшифицират и да я замъглят, отбеляза той.

Каракачанов каза, че радващо в случая е единомислието на трима български евродепутати – от ляво, от дясно и от центъра, които са се обединили в това писмо.

Видео: част 1, част 2

11 декември 2011

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Новинар: Защо Р Македония спонсорира антибългарски филм за Втората световна война и евреите

Репортаж на БНТ: Съвременници на тогавашните футболни срещи за филма от Р Македония „Трето полувреме“

Любчо Георгиевски: Управляващите в Р Македония разпространяват исторически лъжи

Скопските медии си измислили интервю с евродепутата Дорис Пак за филма „Трето полувреме“

Спас Ташев: Кой унищожи македонските и беломорските евреи?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари