Home Българите по Света Македония чества Балканската война с окупатора си Сърбия

Македония чества Балканската война с окупатора си Сърбия

Македонското правителство е решило, че отбелязването на 100-годишнината от битката при Куманово по време на Балканската война е най-добре да бъде съвместно не с друг, а със Сърбия. Очаква се Македония да бъде представена на най-високо държавно ниво. Тази информация бе разпространена преди дни от българските медии.

Съвсем естествено, тази новина предизвика недоумение и възмущение от страна на българските историци, тъй като именно войните от 1912 – 1913 г. разделят Македония на части, които преминават във владение на съседните ù страни.

В тази връзка историкът проф. Пламен Павлов е на мнение, че общото честване всъщност е предателство към македонската независимост. Според него това не трябва да бъде премълчавано, тъй като Македония отказва всякакъв диалог с България за отбелязване на общи годишнини.

Припомняме, че Комисията по външни работи към Европарламента призова Македония да създаде с България експертна комисия по история и образование. Тогава българските депутата в ЕП се обявиха за съвместно честване на общи исторически събития и личности с Македония.

Македония желае да бъде плътно до Сърбия и с това си обясняваме антибългарската й политика, споделя мнението си историкът акад. Георги Марков. Според него съвместното макодоно-сръбско честване е една „извратена представа на историята, защото сърбите не влизат във Вардарска Македония като освободители, а като окупатори“. Той е категоричен, че сърбите политически и пропагандно не са си отишли от Вардарска Македония. Според него те присъстват още там и чрез т. нар. Македонска академия на науките и изкуствата, която при всяка възможност заявява отричане на всичко българско в Македония.

Историкът Божидар Димитров изрази учудването си от решението на Македония. Той посочва, че в македонската историография, която играе много голяма роля в държавния живот, Балканската война се смята за нещо лошо, тъй като е разкъсала целостта на Македония. Очевидно има някаква промяна в концепцията и тази промяна, естествено, както следваше да се очаква, е свързана с обявяването на Сърбия за освободителка на македонския народ, коментира историкът.

26 септември 2012

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари