Home Българите по Света Македония се дехристиянизира заради водената политика на антиквизация, смята Любчо Георгиевски

Македония се дехристиянизира заради водената политика на антиквизация, смята Любчо Георгиевски

Бившият македонски премиер и настоящ партиен лидер Любчо Георгиевски за пореден път обвини властите в Република Македония и църквата в страната, че отдалечават населението от истинската му идентичност.

Причина за думите му са продължаващите опити да се насажда някаква антична идентичност на хората край Вардар. Георгиевски нарече това „държавното инженерство“ от страна на настоящия министър-председател Никола Груевски.

Повод за гнева на Георгиевски стана и обръщение на Македонската православна църква за запазване на всяка цена на настоящото име на младата република, също издържано в духа на т.нар антиквизация. Георгиевски иронично коментира, че управляващите и църквата връщат страната във езическите времена.

Оригиналната статия може да прочетете и коментирате тук.

Бившият македонски премиер посочва, че е бил длъжен да направи коментар по темата, след като МПЦ е критикувала действията му.

Натрапваната идея за антична Македония изцяло изтрива мисията на Св. св. Кирил и Методий, на Св. Наум, на Св. Климент, а това, че във вените на македонците тече кръвта на Александър Македонски е основата на гръцката пропаганда от 19 век, водена от владиката Каравангелис, припомня Георгиевски.

Той е категоричен, че антиквизацията на Македония може да бъде сравнена с дехристиянизация.

20 юли 2012

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари