Home Българите по Света МВнР ще започне да защитава българите в Македония?

МВнР ще започне да защитава българите в Македония?

След като алармираха Европейския парламент за тормоза на македонското правителство срещу българи там, представители на Българския културен клуб в Скопие се срещнаха с министъра на външните работи на България Николай Младенов.

От БККС споделиха тревогата си от нарастващия брой на оплаквания, които получават от граждани на Македония с българско самосъзнание, че човешките им права биват нарушавани.

Ние не сме врагове на Македония. Искаме да видим страната колкото се може по-скоро член на ЕС и НАТО и подкрепяме процесите на демократизация, коментира председателят на БККС Лазар Младенов.

МВнР поиска от представителите на клуба допълнителна информация дали констатираните от тях проблеми показват системно нарушаване на правата на човека на българите в Република Македония.

По време на срещата Младенов обсъди с македонските българи възможностите за организиране на различни културни събития за българската общност в Македония – провеждането на регулярни срещи между интелектуалци от двете страни, организирането на семинари с различна тематика, гостуване на театрални трупи, концерти и др.

Въпреки показаната досега неангажираност на българския министър, според него опазването на българския език и култура, историческата памет и традиции на сънародниците ни в Македония са сред приоритетите на българската външна политика.

МВнР поиска от БККС да представят допълнителна информация за нарушенията на правата на българите в Република Македония, които показват системно нарушаване.

15 септември 2012

ПО ТЕМАТА:

Протестиращи поискаха по-твърда политика спрямо Р Македония

Младежи от ВМРО към външния министър: Не бъди министър Нямам Мнение!

ВМРО: Младенов продължава с фриволностите

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари