Home Българите по Света Нашата фамилия е българска още от преди да се роди Гоце, сподели...

Нашата фамилия е българска още от преди да се роди Гоце, сподели племенникът на Гоце Делчев

Представители на ВМРО посетиха днес Милан Гоцев – племенник на известния войвода Гоце Делчев – в неговия дом и му връчиха поздравителен адрес по повод 104-тия му рожден ден.

От подаръците, които получи, на Милан Гоцев най-мило му стана като взе в ръце знамето на Организацията.

Роден е през 1906 г. и е кръстен от майка си на нейния брат Милан, умрял 3 години по-рано, по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Милан е впечатляваща личност и достоен наследник на своята знаменита фамилия. На седемгодишна възраст (1913 г.) семейството му бяга от Кукуш и се установява в София. Ранният си живот той определя просто, но категорично като „живот на бежанци, трагедия скръбна и споделена от много други”. С четиримата си братя и с родителите си дълго време живее по училищата в София. Момчетата помагат за издръжката на семейството като продават вестници. Най-накрая успяват да се установят прилично, когато баща му намира стая на „река Сливница”. Майката му настоява децата й да се учат и всички следват и завършват Юридическия факултет в Софийския университет, освен най-малкият, който следва медицина, но трагично загива млад.

Майка му Тина също поддържа здрава връзка със своята рода, особено със сестра си Руша, която се заселва в Горна Джумая (днешен Благоевград). Баба Руша, казва Милан Гоцев, е баш революционерката. Тя участва в освободителните войни и нейните синове последват примера й и също се занимават с революционна дейност.

След завършването си Милан посещава своя роден Кукуш. „Голям ми беше копнежът да го видя”, споделя той. За своя жалост намира града коренно променен. Кукуш е изпепелен, тъй като е чисто български град, родил много български революционери, град с „жестока съдба”.

Командирован е в Тутракан през 1940 г., където помага да се настанят бежанците, идващи от Румъния. Там среща бъдещата си съпруга Вера, която подпомага каузата като медицинска сестра. Като се връща в София Милан отваря адвокатска кантора на ул. „Лавеле”, занимава се главно с граждански дела, а по-късно е и съдия. Близо 10 години е кмет в Самоков и Ковачевци (Софийска област).

Милан познава Гоце Делчев като „вуйко Гоце”. Говорейки за посещението си на гроба на Гоце Делчев (с. Баница, Серско) споделя, че според него местенето на Гоце в Скопие е грешка и добавя за преиначаването на делчевото дело от страна на македонистите: „Гоце е българин, ние сме си българи… още преди раждането на Гоце фамилията е била българска“. Места като гроба на Гоце, а и този на Иван Михайлов в Рим, той нарича „свети места”. Представителите на ВМРО му разказаха за скорошното посещение на гроба на Иван Михайлов в Рим, а и преди години – и на този на Гоце Делчев в Серско. „Това е хубаво уважение, достойна почит за заслужили големи българи” е коментарът на столетника.

2 октомври 2010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари