Home Българите по Света Новогодишна Македония: обиски, арести и конфискация на български документи за самоличност

Новогодишна Македония: обиски, арести и конфискация на български документи за самоличност

Информация за поредната проява на неуважение към българите в Македония и незачитане техните права на равноправни граждани от страна на местната власт разпространи Българския културен клуб в Скопие.

В разпространеното от тях писмо се описват няколко случая на уж основателни проверки на документи и обиски на домове на шестима граждани на гр. Струмица (всичките с двойно македонско-българско гражданство). Дали причината за това е фактът, че са нотариално упълномощени от граждани на Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство, можем само да гадаем.

Целият текст на съобщението на БККС може да прочетете тук:

Македонските власти започнаха и тази нова година с „подарък“ за човешките права и добросъседските отношения. На 2 януари 2013 г., под претекст за проверка за фалшифицирани документи, служители на македонското Министерство на вътрешните работи са направили груб обиск в домовете на шестима граждани на гр. Струмица (всичките с двойно македонско-българско гражданство), които са били нотариално упълномощени от граждани на Република Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство. След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията. Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата. Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство. Задържаните са били освободени от разпита без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им.

В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. Още при минаването на границата, македонските митничари са го уведомили, че у дома му се прави обиск. След завръщането му в Струмица, проверката продължила в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство. В друг случай са били отнети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Р. Македония, надлежно преведени и легализирани в България за целите на придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били отнети 20 медицински удостоверения. На всички обискирани временно било забранено да напускат Р. Македония.

Мнозина от пострадалите са направили писмени оплаквания до Българския културен клуб – Скопие. Според тях, тази поредна акция на властите има цел да сплаши македонските граждани, изразяващи българската си етническа принадлежност.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари