Home Видео За криминализиране на радикалния ислям

За криминализиране на радикалния ислям

Със 106 гласа „за“ народните представителите приеха на първо четене промяната в НК. Против бяха3, въздръжаха се 10. Депутатите от ДПС напуснаха демонстративно пленарна зала преди гласуването.

От парламентарната трибуна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов аргументира предложението на Патриотичния фронт за промяна в Наказателния кодекс. То цели  криминализиране разпространението и проповядването на радикален ислям в България.

Факт е, че не само в България, а в цяла Европа пропагандата на радикалния ислям се разглежда като нова идеология. През последните 15 г. проявите на радикалния ислям се свързват не само с външни белези, с облекло и др., а с терористична дейност – Мадрид, Лондон, заяви Каракачанов.

По думите му в ЕС се насажда през последните 2 десетилетия една нова идеология – и тя е агресивна, не търпи друго мнение. Всички светски нормални държави в света се борят с подобни прояви чрез своето законодателство. Няма нормална държава, която да не е взела предохранителни мерки срещу една нова идеология, която до момента Света не познава. Затова ние сме се опитали да направим формулировка на явлението радикален ислям, посочи той.

Радикалният ислям няма нищо общо с фашистка или национал-социалистка идеология. Радикалният ислям е идеология, която си поставя за цел да завладее света чрез насилие. Логиката на нас като пф е да не чакаме всичко това, което се стовари срещу прекалено търпеливите и толерантни страни от ЕС – убити хора, атентати. Ние се опитваме да определим радикалния ислям и да го криминализираме, за да може правораздавателните органи да си свършат работата, каза лидерът на ВМРО.

Повече от 20 години в България под различни форми се опитват да пробиват подобни действия и пропаганда. За разлика от пропагандаторите от други религии тук става въпрос за директно заплащане.  Нямаме право да подценяваме подобен проблем. Не казвам, че това, което предлагаме е най-доброто, което може да направи българския парламент. Но принципно и идейно това е правилно да бъде подкрепено на първо четене, за да може след това да бъдат подобрени текстовете чрез включване на забележките и допълненията на колегите от правната комисия, призова Каракачанов.

В предложението на ПФ за промяна е записано, че се създава нова точка в чл. 93 със следното съдържание: „Идеология „радикален ислям“ се проповядва от едно лице, когато то с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: за създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане на законите на „Шериата“ над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани. Същото деяние е налице, когато се набират  последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято идеология е базирана на исляма или се извършва  агитация в полза на такива организации.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари