Home Българите по Света Охридският кмет доволен, че центърът на Охрид не изглежда като този на...

Охридският кмет доволен, че центърът на Охрид не изглежда като този на Скопие

Източник: „Из Делниците на един луд“, автор: Тони Филипов, д-р

със съкращения

Триумфалната арка ( „Порта Македония“) в Скопие. Отстрани има надпис: „Минавайте един по един“…

Кметът на Охрид Александър Петревски се бъзика с правителството в Скопие, че изхарчило милиони евро, за да нацвъка центъра на столицата с паметници: „Изключително горди сме, че не позволихме центърът на Охрид да бъде заразен от лудостта, която превзе Скопие“.

Ама тия верно тотално са се обезумили. Трябва да пращаме децата там на екскурзия за да видят цялата история на България, па и на региона, в паметници – македонскиот цар Самуил, македонските просветители братята Св. Кирил и Методиj, „Споменик на Гоце Делчев“, „Споменик на Даме Груев“…

Ама много са смешни. И триумфална арка са направили, „Порта Македония“. Минала е край Триумфалната арка, ама нейсе…

Дето викаше Селин, „безумието на едни не носи щастие на останалите и всеки човек на този свят гледа накриво манията на съседа си“. Едно приятелче от Скопския университет вика, че те пък се подсмихвали на фиксациите на Борисов върху пътното строителство. „Кой, вика, ке оди по тия патища, бе?“ Той, ако и да научен работник, говори малко пиджин (Pidgin Bulgarian), като повечето македонци, което си е български, със сръбски, албански и малко западни примеси.

Тия, ако не ги спрем овреме, след десетина години ще обявят и Борисов за техен. Което пък може и да е за добро, щото точно тогава ние ще се чудим какво да го правим – него и историческото му наследство.

6 август 2012

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари