Home Видео Патриотите искат повече аргументи за промяна в Конституцията

Патриотите искат повече аргументи за промяна в Конституцията

Промени в Конституцията на Република България трябва да бъдат извършени много внимателно.  Обсъжданите промени, които се предлагат от Министерството на правосъдието и бяха представени пред нас, нямаха мотиви. Очакваме да чуем съображенията и тогава ще видим какво се цели с тях. Също е важно какви проблеми в българското правосъдие и съдебна система ще се разрешат с промените.

Това коментира секретарят на парламентарната група на Патриотичния фронт Юлиан Ангелов в „Нюзрум“ по ТВ7

Тай разясни, че решението си по предлаганите промени Патриотичният фронт ще вземе на заседание на парламентарната група, след като бъдат разисквани всички текстове.

Ангелов се изказа леко скептично по отношение на реформите, защото по думите му още когато България е станала член на ЕС през 2007 г. уж е била затворена глава „Правосъдна система“.  А сега се оказва, че отново трябва да се реформира.

Мнението на Патриотичния фронт, че ако българските институции си вършат работата няма да има нужда от промени нито в законите, нито в Конституцията.

От Министерството на правосъдието смятат, че промените ще решат проблемите с корупцията в България. В текстовете обаче има неясноти според Патриотичния фронт.

Не е достатъчно обяснена мотивировката за това Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две – съдийски и прокурорски. Защо единият е с по-голям брой членове от другия? Както и мандатността – това са все въпроси, чиито отговори трябва да разберем, за да изразим становище като народни представители, заяви Ангелов.

Общопризнати правни норми – европейски и световни – какво например значи това, защото терминът е залегнал в предлаганите промени. Кои и какви са тези норми, очерта още един пример за неяснота в предложенията той.

От Патриотичния фронт са провеждали срещи с главния прокурор и с експерти, за да коментират промените в основния закон.

Ангелов изказа притеснение, че за да бъдат приети промени в конституцията трябва да има по-широка подкрепа в Народното събрание. Самите промени минават на три гласувания в парламента, а това погледнато във времето може да се случи най-рано октомври-ноември, когато партиите ще са във вихъра на местните избори. Според него не е реално да се очаква, че тогава партиите от опозицията в НС ще подкрепят промените. За съжаление политическият интерес по време на избори е на първо място за тези субекти и затова не съм оптимист, че това редакция в Конституцията може да се случи, бяха думите му.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари