Home Българите по Света По-отблизо за посещението на Плевнелиев в Чикаго

По-отблизо за посещението на Плевнелиев в Чикаго

Силен интерес в специализираните медии и в социалните мрежи предизвика посещението на президента Плевнелиев в САЩ. В Чикаго президентът беше посрещнат от представители на Македонските патриотични организации – най-старата емигрантска организация на българи.

Повечето медии обаче спестиха името на организацията, макар да се позоваха на историята й. ВМРО.бг се опита да даде малко по-близък преглед на случката, както и на предшестващите послания на организации на българи от Македония към Плевнелиев.

Вижте тук декларацията на МПО „Чикаго”, отправена към президента. В организацията членуват около 4000 българи от САЩ и Канада.

Вижте и репортажа на ТВ 7, в който Станимир Динев, съосновател на МПО – „Чикаго”, обясни, че от организацията настояват президентът да защити българите и националните ни интереси в Западните покрайнини.

Динев посочи, че през 1999 г. е изтекъл 70-годишният Ньойски договор и от правна гледна точка Сърбия няма право да наследи Западните покрайнини от Югославия. България е трябвало да поиска най-малкото автономия за тези територии.

Припомняме, че преди месец Георги Младенов от Македонските патриотични организации в САЩ и Канада изпрати отворено писмо до българския президент, което ВМРО.бг също публикува.

Още при встъпването на новия президент в длъжност пък ВМРО поздрави Плевнелиев с пожелание да не забравя откъде идва родът му.

Българският културен клуб в Скопие също призова Плевнелиев да работи и за българите извън границите на България.

снимка: Станимир Динев

22 май 2012

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Сръбската власт проваля участието на Демократичния съюз на българите в изборите в Босилеград

Маргарита Попова бе права в Босилеград. А българите в Гърция? А протестите в Македония?

Младежи от ВМРО към външния министър: Не бъди министър Нямам Мнение!

ВМРО: Младенов продължава с фриволностите

Протест пред Народното събрание организираха българи от Босилеград с подкрепата на ВМРО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари