Home Видео Проф. Проданов - ТВ Европа - 10 юли 2018

Проф. Проданов – ТВ Европа – 10 юли 2018

Проф. Проданов: До 2-3 месеца ще разполагаме с електронни гривни за затворниците

Първите 200 бр. „гривни“, даващи местонахождението на лишените от свобода, вече са в дирекция „Изпълнение на наказанията“

Системата на затворите у нас – проблеми и решения. Темата коментира проф. Николай Проданов – заместник-министър на правосъдието, в предаването „Плюс-минус“ по ТВ Европа.

С оглед на опазване на обществения ред и на националната сигурност е от особена важност сектор „Изтърпяване на наказанията“, заяви проф. Проданов по повод напрежението в обществото след последните няколко случая на избягали затворници.

На 3 април избягаха двама опасни рецидивисти от софийския затвор – случай с огромен обществен отзвук.  А съвсем наскоро в Ловеч от общежитие с открит режим се отклони от външен обект един затворник, който после бе бързо заловен – благодарение на усилията на гражданите и благодарение, разбира се, на работата на МВР, каза Проданов.

Професорът обясни, че според Закона за изтърпяване на наказанията и задържане под стража се прави разлика между бягство и отклоняване. Едно е отклонение от затвор или затворническо общежитие, което се охранява, за което е нужна предварителна организация, а друго е, когато става дума за отклонение от външни работни обекти – където по принцип охрана няма.

За случая от трети април най-важната организационна дейност, извършена от покойния вече Пелов, е да се снабди с оръжие. При другия  случай – няма предварителна организация, може да е хрумване и момента настроения на отклонилия се, поясни той.

Заместник-министърът обясни по-конкретно за случая „Ловеч“, където става дума за грешка на служители на МВР. Отклонилият се е заведен от затвор в затворническо общежитие и буквално на третия ден е бил вече на работа на този неохраняем обект. Това е пропуск в работата на съответния социален работник и началника на общежитието, които ще понесат своята отговорност.

За да се подобри работата, в момента се обсъжда програма в министерството на правосъдието, която е свързана с промени в правилника за приложение на Закона за изтърпяване на наказанията и задържане под стража, и с последваща оценка на въздействието на самия закон. След което най-вероятно ще последват предложения за определени законодателни промени. Провеждат се чисто организационни мероприятия, както и кадрови промени, информира Николай Проданов.

До два-три месеца ще разполагаме с много ефикасно средство, чрез което да се гарантира затворниците, работещи на външни неохраняеми обекти, да не се отклоняват. Става дума за т.нар. гривни – т.е. да за този електронен мониторинг, за който се говори от много време, разкри заместник правосъдния министър.

Проф. Николай Проданов обясни, че това е техническо устройство, закрепено неподвижно за тялото на лишения от свобода, обикновено на глезена, което изпраща сигнали, за да може да се установи във всеки един момент местонахождението на лицето.

Според него, до момента не е било въведено това устройство първо по финансови причина, но също и по организационни. Проектът е бил забавен, но сега са задвижени съответните обществени поръчки. Подписан е вече договорът с фирмата, спечелила поръчката. В рамките на 9 месеца процесът ще бъде завършен.

Преди дни в главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ са били доставени първите 200 бр. гривни, заедно с допълнителната техника. Процесът върви с добри темпове.

Проф. Проданов посочи и друг основен проблем в сектора – недокомлектът. Основната причина да няма надзиратели с тези затворници, работещи на външни обекти, е, че ние не разполагаме с достатъчно служители, посочи той. Заместник-министърът не се ангажира с назоваване на точна цифра, но спомена, че става дума за недостиг от няколкостотин надзиратели.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари