Home Българите по Света Проф. Трендафил Митев: Нужен е нов договор за добросъседство между България и...

Проф. Трендафил Митев: Нужен е нов договор за добросъседство между България и Р Македония

Ако Р Македония се присъедини към Европейския съюз, формално границите между двете републики България и Македония ще паднат, но истинската, духовната граница ще остане. По вина на македонизма. Това заяви проф. д.и.н. Трендафил Митев по БНТ, в изданието на предаването „В неделя с…”, посветено на Македония. Проф. Митев е председател на Македонския научен институт в София и зам.-председател на Центъра за демографска политика, който съвместно с ВМРО организира поредица семинари по проблемите на демографската катастрофа на българската нация.

Ето какво още сподели проф. Митев:

Нещо, което целенасочено е насаждано вече цели 100 години в съзнанието на македонския елит, не може да се изпари толкова бързо просто с акта на еврочленството. Независимо кое българско правителство е на власт, когато се повдигне въпроса за членството на Р Македония в ЕС, България трябва да подпише със Скопие договор за добросъседство, в който да се изясни задължително един факт. И това е, че преди 2 август 1944 г., когато е взето политическото решение за създаване на македонски език, азбука и нация, населението в рамките на днешната Р Македония е носител на българския език, култура, обичаи и история. В този договор трябва да фигурира и клауза за премахването на езика на омразата, който е силно разпространен в днешните македонски медии.

 

Ако българското правителство не сключи такъв договор с Р Македония, и тези въпроси останат неуредени между нашите страни, тогава Р Македония като пълноправен член на ЕС ще пренесе македонистките си искания в Брюксел и Европейският съюз ще ни притисне да признаем тезите на македонизма – например, че населението на Пиринска Македония (Благоевградско) е македонско, а не българско.

Интервюто с проф. Трендафил Митев може да гледате във видеоматериала.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари