Home Българите по Света Резолюция на европарламента критикува Скопие за отношението към общата ни история

Резолюция на европарламента критикува Скопие за отношението към общата ни история

Европейският парламент още по-твърдо изрази загрижеността си за отношението на Република Македония към нейните граждани с българско самосъзнание и към общата й история с България.

Парламентът прие резолюция, в която са включени препоръки по отношение на правата на тази част от населението на младата република, както и по отношение на интерпретациите на историята.

Резолюцията „изразява загриженост във връзка с тенденцията в страната към популяризиране на нейна собствена етническа и културна идентичност за сметка на идентичността и културата на съседни държави“. Текстовете са прокарани с усилията на евродепутатите от България.

„Тази резолюция на Европейския парламент е първата, изразяваща загриженост за онези граждани на Македония, които открито заявяват своята българска идентичност или етнически произход. Необходимо е властите в Скопие да се вслушат в отправените препоръки и да зачитат свободата на съвестта и самоопределението на всеки гражданин, такъв какъвто смята, че е“, заяви по време на пленарното заседание българският евродепутат Андрей Ковачев.

Ковачев се позова на пропагандни продукции като „Трето полувреме“, псевдонаучните разработки, отказът на Скопие за общи чествания на исторически годишнини и т.н.

ВМРО.бг ще публикува и отзивите в Република Македония и ще следи развитието на темата. Очаквайте подробности.

14 март 2012

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари