Home Българите по Света Ще бъде учреден комитет за честване на 110 г. от Илинденско-Преображенското въстание

Ще бъде учреден комитет за честване на 110 г. от Илинденско-Преображенското въстание

Източник: агенция „Фокус“

По инициатива на Български културен клуб – Скопие започва учредяване на Национален комитет за честване на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от учредяването на българските Македоно-одрински революционни комитети – ВМРО.

Това съобщи Мирослав Ризински, член нa Управителния съвет на Български културен клуб – Скопие. По думите му – инициативата е в съгласие с препоръките на Европейския съюз за определяне на дата за започване на преговори за членство на Македония в ЕС. Препоръките се отнасят до общо честване на исторически събития с България.

На среща със зам.-министъра на отбраната Антон Лазаров е обсъдено да се учреди Национален комитет за честване на 110 години от Илинденско-преображенското въстание и идеята е този комитет да е под патронажа на президента Росен Плевнелиев, каза Ризински.

В комитета са поканени да се включат сдружения и асоциации от България и Македония. Сред тях са Македонски научен институт, Сдружение за македоно-българско приятелство, Тракийските дружества, Студентско дружество „ЕГО ПОЛИТИКО”, Съюзът на офицерите от запаса и резерва, други дружества от общините Благоевград, София и Поморие. Поканени са и личности, като Михаил Развигоров, внук на войводата Развигоров, Милан Чуранов, внук на войводата Георги Чуранов и други. В инициативата се включиха български институции и специално Министерството на отбраната, каза Ризински.

Предвижда се общо честване на събития, свързани с Илинденско-Преображенското въстание. Сред тях са – честване на събитието в село Смилево, като продължение на чествания, които Български културен клуб – Скопие организира вече два пъти. Миналата година присъстващите са били поздравени от името на президента на Република България Росен Плевнелиев и евродепута Андрей Ковачев. Ще има чествания на Петрова нива и честване на Кръстовден в град Разлог и гр. Гоце Делчев. Предвиждаме да се публикуват книги, свързани с въстанието, да се издаде вестник, и да се запише диск с песни свързани с Македония и Одринско, допълни Ризински.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари