Home Видео "Делници" - 24 януари 2017 г. - д-р Султанка Петрова

„Делници“ – 24 януари 2017 г. – д-р Султанка Петрова

В демографска криза сме, а не се правят елементарни неща за стимулиране на раждаемостта!

Постоянно се говори за начини за справяне с демографската криза, а най-елементарни неща не се разрешават, като наличието на медикаменти с бременни жени.

Има съмнения за паралелен износ на лекарства от България в чужбина, това съобщи Султанка Петрова, депутат от ПФ, гост в предаването на телевизия Евроком „Делници“. До този извод се е стигнало, след като многократно за засечени липси на медикаменти по аптеките в страната.

Става въпрос за лекарства за бременни жени, които страдат от тромбофилия. Въпросните медикаменти, при установена нужда, трябва да се приемат ежедневно.

Петрова допълни, че от фирмата изпълнител, която доставя лекарствата за България, е получила потвърждение за изпълнение за всички задължения по договор и въпросните лекарства се доставят на българските аптеки. Реално обаче медикаментите липсват в аптечната мрежа.

Депутатът изказа своето възмущение, като посочи, че подобна постъпка не просто не подкрепя българските жени и не стимулира повишаване на раждаемостта в страната, а принуждава нуждаещите се бременни да закупуват необходимите лекарства от чужбина.

Отговор от отговорните по случая органи засега няма. В качеството си на народен представител в 43-ото Народно събрание д-р Султанка Петрова е внесла въпрос до министъра на здравеопазването в оставка по казуса с липсващите в аптечната мрежа лекарства. Писала е писмо и до Изпълнителната агенция по лекарствата.

Още през 2015 г. пък е внесла законови предложения, с които да се забрани паралелния износ на лекарства.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари