Home Видео Детето, жертва на насилие в кризисен център, вече е при семейството си

Детето, жертва на насилие в кризисен център, вече е при семейството си

10-годишният Петко вече е при своето семейство, след като стана известно, че той е бил подложен на насилие по време на престоя си в кризисен център за работа с деца „Вяра, Надежда, Любов“ в София.

Това каза д-р Султанка Петрова, народен представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО, в студиото на „Добро утро, България“ по ТВ7.  Гости в студиото бяха и адвокат Анели Чобанова, както и Вера Иванова от Конфедерация за защита правата на децата.

Д-р Петрова посочи, че детето е върнато в семейството си с големите усилия от страна на адвокат Чобанова. Адвокатката е била неотлъчно до семейството и при първия случай, когато детето е пострадало по време на престоя си в центъра, както и при втория му престой там – когато си чупи ръката.

Неимоверни усили от страна на адв. Чобанова и на Вера Иванова от Конфедерацията костваше връщането на детето при семейството му да стане факт, разказа народният представител. Иванова е и един от хората, които буквално спаси живота на Петко, когато той се опита да скочи от петия етаж на „Пирогов“, защото той беше много отчаян и травмиран, тъй като не искаше да се връща повече в кризисния център, разказа още тя.

Иванова от своя страна обясни за това как тя е успяла да разговаря с детето за проблема, въпреки че служители на социалните служби не са могли. По думите ѝ момчето ги възприема като най-големия си враг, защото това са хората, които са го отделили от майка му и са го принудили да живее в кризисния център, който самият той определя като „детски затвор“.

Адвокат Чобанова пък информира, че към момента е спряно предварителното изпълнение по заповедта за извеждане на детето от семейството, въз основа на която то е било настанено в центъра. Предстоят две поредни дела, посочи още Чобанова и заяви, че е оптимист относно решенията по тях, тъй като има събрана много информация в полза на тезата, че извеждането на детето от семейството е било крайно неподходящо.

Детето е извеждано три пъти от семейството, настанявано е три пъти в този кризисен център и три пъти, докато е там, е било жертва на насилие. За това има медицински документи, които са безспорни доказателства за съда, каза адвокатката.

Сумите, които се отделят за този кризисен център, никак не са малко – около 8 хиляди за дете, което трябва да пребивава там, като направленията обикновено са за от три до шест месеца, обясни Султанка Петрова. Тя е на мнение, че няма нищо лошо в това пари да се отделят за такъв вид дейност, но не прави чест на работещите в кризисния център, че не признават за случая с Петко и най-вече, че не намират начин да решат проблема.

Има документ от Държавната агенция за закрила на детето, адресиран до Комисията по децата, младежта и спорта в Народното събрание, в който се констатират нарушенията и пропуските в работата на център „Вяра, Надежда, Любов“ по случая с 10-годишния Петко, както и при работата с други деца. Проверката потвърждава, че в този център се нарушават правата на децата и е имало случаи на физическо насилие между децата.

След репортаж на ТВ 7 за насилие в център за настаняване на деца и младежи от семеен тип в Плевен Районната прокуратура се е самосезирала и е започнала разследване. За този случай отново са сигнализирали д-р Петрова, адвокат Чобанова и от Конфедерацията за защита правата на децата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари