Home Българите по Света Спират достъпа до образование на български език в Босилеград

Спират достъпа до образование на български език в Босилеград

В основното училище „Г. Димитров” в Босилеград се проведе извънредна родителска среща, на която присъстваше и директорът на училището Методи Чипев. На нея бе обсъден проблемът с липсата на учебници на български език за учениците, които изцяло се обучават на майчин български език. За това информира медиите председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ Иван Николов.

Въпреки че в града в последните седем години се откриха седем паралелки от І до VІІ клас, в които обучението изцяло се провежда на български език, Министерството на просветата на Р Сърбия все още не е осигурило учебници на български език.  Поради тази причина родители и ученици са изправени пред решението да напуснат българските паралелки и да преминат в сръбските.

На родителската среща бе поискана спешна среща с министъра на просветата на Р Сърбия, с председателя на Националния съвет на българското малцинство, с членовете на Комисията по образование към този съвет и кмета на община Босилеград Владимир Захариев.

Родителите са решили да осведомят държавните институции на Р Сърбия и Р България, Европейската комисия и медиите. Те заявяват, че от 17.09.2012 г. няма да изпращат децата си на училище до момента, в който някой обърне внимание на техния проблем.

11 септември 2012

Повече за дейността на Културно-информационен център „Босилеград“ четете тук:

Одисеята на един паметник

КИЦ – Босилеград възмутени, че се сърбизира най-големия български светец Свети Иван Рилски

Българският КИЦ в Босилеград: Защо София ни предава?

Изложбата „Босилеград преди и сега” в Бесарабия, Румъния и България

Отново проблеми за българи на границата със Западните покрайнини

„Топли” съседски чувства, този път от сръбска страна

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари