Home Българите по Света Сърбия се уплаши от българското знаме

Сърбия се уплаши от българското знаме

Ново обвинение срещу председателя на Демократичния съюз на българите в Западните покрайнини Драголюб Иванчов е повдигнато от Съда по нарушенията във Враня.

„Престъплението“ и този път е свързано с издигането на българския трибагреник по време на честване на значима за българите дата. На 3 март 2012 г. по повод Освобождението на България от турско робство знамето е било поставено на сградата на Културно-информационния център на българското малцинство в Босилеград.

Това е четвърто поредно обвинение срещу Иванчов, съгласно Закона за формата и употребата на герба, знамето и химна на Република Сърбия.

Целта е сплашване и оказване на натиск върху Демократичния съюз на българите като партия на българското национално малцинство, която се бори за опазване на националната идентичност на българите в Западните покрайнини. Така коментира Драголюб Иванчов обвинението на Съда.

С този акт сръбската държава иска да унищожи в корени всяка помисъл за свобода и национално и човешко достойнство на българите в Западните покрайнини. Също така се цели и елиминиране на Демократичния съюз на българите като легална и легитимна партия на българите в Сърбия, смятат нашите сънародници в Босилеград.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари