Home Видео Вангелов пред ТВ Европа - 16.06.2018

Вангелов пред ТВ Европа – 16.06.2018

Борис Вангелов: Подкрепяме братска Македония в евроатлантическия ѝ път

Подкрепяме братска Македония в евроатлантическия ѝ път. Но за България е от изключителна важност изпълнението на подписания договор за добросъседство с Македония.

Това заяви депутатът от Обединени патриоти и заместник-председател на комисията по отбрана Борис Вангелов в „Европа сутрин“ по ТВ Европа.

България е признала Македония с името Република Македония. През всичките години от признаването на независимостта ѝ до сега Македония имаше два спорни въпроса със своите съседи – с Гърция за името и с България за договора за добросъседство. През 1999 г. по договора за добросъседство бе направена първата крачка чрез подписване на декларация между македонския и българския премиери тогава Любчо Георгиевски и Иван Костов, отбеляза Вангелов. След това, обаче, двустранните отношения Македония-България и Македония-Гърция са се развили по различен начин.

След падането на кабинета на Никола Груевски дойде на власт правителството на Зоран Заев и с много бързи темпове бе подписан договорът за добросъседство с България. Самите клаузи и текстовете по договора са се подготвяли десетилетия преди това, обясни народният представител и категорично заяви, че именно този документ е в основата на двустранните отношения Македония-България.

Що се отнася до името Гърция оспорва с аргумент, че принадлежи на нейната античност. Има периоди в Средновековието, когато тази територия на днешна Македония не се е наричала така, а територия с името Македония е съществувала на територията на Тракия, където днес е гр. Одрин, обясни част от историческите факти Вангелов.

Според него, Западните Балкани са приоритет във всяко едно отношение за страната ни – и политическо, и икономическо, и геостратегическо.  Те представляват приблизително половината от Балканския полуостров. Не може да има общо икономическо пространство на просперитет на Балканския полуостров, ако едната му част е „дупка“. България, отчитайки своя и на европейското семейство интерес, а с оглед и на Европредседателството на страната ни, много правилно бе поставен приоритет интеграцията на Западните Балкани, каза Борис Вангелов.

Депутатът изрази задоволство от единното становище и на правителството, и на президента на България, че приветстваме всяко едно разбирателство между Гърция и Македония за името.

Той обърна внимание кой в Македония е противник на договора с Гърция за името – това е македонският президент, който е от партия ДПМНЕ. Опозицията също.  Гърция е поставила предварително изпълнение на условия от договора от страна на Македония – едното е Македония да проведе референдум, а другото е приемате от македонския парламент на конституционните поправки, където обаче няма необходимото мнозинство.

Вангелов е на мнение, че за България е от изключителна важност стабилността на Македония. Не е ясно какво ще е поведението на албанския фактор там при евентуална дестабилизация. Той изрази опасения и от ефект на доминото при дестабилизация, тъй като в съседните на Македония Косово и Албания албанският елемент е основен.

Няма и година, откакто България и Македония подписаха договора за добросъседство, а вече са налице позитивни резултати. На първо място това е ръст с 11% на търговския стокообмен, ръст на българските инвестиции  в Македония и обратно. Голям ръст на туристите от Македония в България и обратно. Подписани са над 10 спогодби между различни български и македонски ведомства. Съвместни заседания на министерските съвети, интензивен парламентарен диалог, избори Вангелов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари