Home Видео Веселинов - Канал 3 - 9 май 2019

Веселинов – Канал 3 – 9 май 2019

Искрен Веселинов: Целта е всеки да знае, че има ли престъпление, ще има и наказание

Разширяват се пределите на неизбежната отбрана. Това реши парламентът на първо четене, като в бъдеще хората биха могли да се защитят, ако са жертви на взломяване в дома им или е застрашен животът им.

Темата коментира в предаването „Всичко коз“ по Канал 3 депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, който е и един от вносителите на гласуваните промени в Наказателния кодекс.

Целта на промените е справедливост. Да върнем една естествена рамка на човешкото поведение. Когато някой е застрашен в собствения си дом или самия той, да може да отвърне на нападателя и да се защити.

Това е естественото положение на нещата – нападнатият да може да се защитава. От тази рамка обаче е избягано преди 50 години, когато е създаден Наказателният кодекс, коментира Веселинов, като изтъкна, че друга цел е и да се повиши нивото на страх у нападателите.

Това е естественото за нас. Даже е доста скромно разширението в сравнение с други държави. Примерно при нас няма да се доказва, ако бъде застрашен живота, сексуалността при нападение на две или повече лица. А има държави, в които само да прехвърлиш оградата и може да стреляш, каза Веселинов.

Той поясни, че обичайната теза против това разширяване на пределите на неизбежната отбрана е, че може да се използва за замаскиране на убийства. Но по думите му в действителност това се използва с обратен знак и нападателите се опитват да се оневинят по този начин. Депутатът изтъкна, че дори и да има случай на убийство, тежка телесна повреда при самоотбрана, то ще има разследване и то ще прецени дали самоотбраната е била истинска.

На нападение, което заплашва живота, здравето, сексуалната неприкосновеност, т.е. изнасилване или тежка телесна повреда или убийство – това са случаите, в които може да се защитаваш неограничено, уточни Искрен Веселинов.

Идеята е и да има превантивен ефект – да знае престъпникът, че при влизане с взлом, може да загуби живота си дори, добави депутатът от Патриотите.

Към промените в Наказателния кодекс мина и намаляването на минималната сума на престъпление, за която ще се търси наказателна отговорност, а не както бе в момента в размер на две минимални заплати.

Промените са насочени към всички, не към само един етнос. Това, че хората от този етнос са тези, които вършат предимно тази престъпност, е факт. Няма какво да се крием зад някаква фалшива политкоректност. Но няма Наказателен кодекс, който да е насочен към само един етнос, категоричен е Весилинов.

Целта е всеки да знае, че има ли престъпление, ще има и наказание, допълни депутатът от ВМРО.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари