Home Българите по Света Владо Бучковски: И Скопие, и София не искаме да изразим подкрепа едни...

Владо Бучковски: И Скопие, и София не искаме да изразим подкрепа едни към други

Източник: Агенция „Фокус“

Владо Бучковски, министър-председател на Македония от декември 2004 г. до юли 2006 г. Лидер на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) през 2004 г. Бил е министър на отбраната през 2001 година до 2004 година. Агенция “Фокус” разговаря с Владо Бучковски по повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че България е против име с географско определение за Македония, тъй като то би могло в бъдеще да предизвика териториални претенции.

Фокус: Г-н Бучковски, как оценявате позицията на българския премиер Бойко Борисов, който заяви, че България не приема име с географско понятие като Северна Македония?

Владо Бучковски: Това е лична позиция на Борисов. Уважавайки принципа на респект към настоящите президенти и премиери на съседни страни, мисля, че неговата лична позиция трябва да има повече отражение в Гърция, която иска в нашето име да има географско понятие, отколкото да има влияние върху нашата позиция. Де факто в Македония не сме изградили позиция и не сме постигнали консенсус, какво е това, което е приемливо за управляващите и опозицията. Има само наддавания – бившият премиер Любчо Георгиевски е най-последователен в позицията си, той се обявява за Северна Македония. Други експерти и политици говорят, че е приемливо друго географско понятие – Горна или Република Македония (Скопие). Мисля, че това наддаване за това какво е приемливо за нас или за съседите, в момента може да бъде непродуктивно. Не сме стигнали до етап, в който в Македония има елементарни условия за консенсус. Ако бихме имали консенсус, бихме могли да лобираме и при нашите приятели – лично смятам българите за приятели – и бихме обяснили нашите позиции. В този момент, когато нямаме обща позиция, изявленията на премиера Борисов, или преди това на президента Георги Първанов, смятам за тяхна лична позиция и нищо повече от това.

Фокус: Как оценявате коментарите, че България се намесва в спора за името между Гърция и Македония? Как оценявате подобна позиция и трябва ли България да има по-категорична позиция по отношение на спора за името?

Владо Бучковски: Лично смятам, че имаме един сериозен проблем в отношенията между Скопие и София. И едните, и другите не искаме да изразим подкрепа едни към други. Лично за мен е неразбираемо защо новият президент на България Росен Плевнелиев не използва шанса, когато беше запитан от журналисти преди Срещата на върха на НАТО в Чикаго, и не беше по-категоричен в подкрепата си към Македония. Моето лично мислене е, че България не е в позиция да флиртува с Гърция, за сметка на македонския въпрос. За мен е неразбираемо – страна като Норвегия да подкрепя повече Македония, а ние на Балканите да имаме приятел в лицето на България и да не можем да го използваме. Мисля, че много неща в македонско-българските отношения не са на нивото, на което трябва да бъдат между страна член на ЕС и НАТО, и страна, която претендира да стане член на тези два алианса.

Фокус: Как оценявате отношенията между Македония и България в момента?

Владо Бучковски: Аз най-вероятно съм нетипичен политик и в разбиранията си, и в позициите си. Като министър на отбраната 11 пъти се срещах с моите колеги от България. Като премиер имах тясно сътрудничество и със Сакскобургготски, и със Станишев, и моето чувство е, че нямаме по-голям съюзник от България. Защо днес, когато ВМРО-ДПМНЕ е в управление, а в миналото, особено във времето на Любчо Георгиевски му беше приписвано на ВМРО-ДПМНЕ етикета, че са българофили, сега бяга от съюза с България, е въпрос на който трябва да отговорят настоящите премиери. Като премиер имах честта да се срещна два пъти с настоящия премиер на България Бойко Борисов – за мен е ясно, че когато няма инициативи от наша страна, какво би могла България да помогне. Тогава ще се занимаваме с, условно казано, неважни неща. В този момент за мен е по-важно да определим стратегията – по какъв начин София може да ни помогне, отколкото да се занимаваме отново с историята и как някой от нашите изтъкнати режисьори показват историята в един свой филм. Аз съм убеден и твърдя до ден-днешен – македонците и българите трябва да ни свързва общото бъдеще и да не бъдем роби на миналото. Много неща, които не са на необходимото ниво в отношенията между Скопие и София, са точно заради недостатъчната храброст на двете страни ясно да се определи нашият съюз.

Фокус: Колко далеч са Македония и Гърция от постигането на решение на спора за името?

Владо Бучковски: Ние никога не сме били по-далеч от решението на спора. Първо, защото в Македония има изключително лоша комуникация и обстановка в отношенията управляващи-опозиция. Второ заради това, че прекалено дълго продължава икономическата и политическата криза в Гърция. Ние де факто нямаме партньор от другата страна. Във всеки случай имаме нов шанс. Убеден съм, че ще има ново правителство в Гърция, не вярвам че новото разпределение на политическите сили няма да позволи формиране на кабинет. Трябва да бъдем наясно, че който и да победи в Гърция, ясна е позицията на всички политически сили, и това, което е приемливо като компромис. Това, което се казва като компромис обаче – трябва всички да сме наясно, че червените линии на Гърция не означават компромисното решение на спора. Тогава не бихме говорили за компромис, а за диктат. Проблемът е обаче, че в Македония не можем да създадем компромис и да начертаем червени линии, а след това, с посредничество на посредника на ООН или с посредничество на нашите съюзници, да търсим решение. Ние бързаме и ние искаме решение, тъй като Гърция може да живее с този проблем още стотина години.

Фокус: Каква е ролята на опозицията в Македония за създаване на този компромис и как оценявате тяхната позиция за името?

Владо Бучковски: Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) трябва да бъде по-храбър и да се различава от ВМРО-ДПМНЕ. Мен ми пречи това, че вече трета година управляващите имат подкрепа да решат проблема и те не стигат до това. Затова смятам, че СДСМ трябва да изгради собствена стратегия, да я предложи пред обществото и да я защитава. Не можем този голям въпрос да оставим да реши ВМРО-ДПМНЕ, която не иска решение. Затова мисля, че СДСМ прави грешка и тя трябва да бъде поправена.

13 юни 2012

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари