Home Българите по Света ВМРО организира екскурзия на Груевски до Европарламента

ВМРО организира екскурзия на Груевски до Европарламента

Безплатна екскурзия на македонския премиер Никола Груевски до Европейския парламент в Страсбург предлага ВМРО. Груевски ще може да се възползва от офертата по което време поиска.

Поводът е поредната резолюция за напредъка на югозападната ни съседка на Комисията по външна политика на Европейския парламент. Тя подчертава, че македонските власти и гражданското общество трябва да вземат подходящи мерки за историческо помирение, за да преодолеят разделението между и вътре в различните етнически и национални групи, включително гражданите с българска идентичност.

В същото време в Скопие продължава строителството на паметници на личности от общата ни история. Това предизвика изказване на българския министър-председател Марин Райков.

Резолюцията на ЕП призовава София и Скопие да създадат съвместна експертна комисия по история и образование, която „да интерпретира по обективен, основан на фактите, начин историята“. Резолюцията повтаря поканата към Скопие да празнува годишнините от „общи събития и личности заедно със съседните държави-членки“.

Резолюцията препоръчва на страните да „въведат образователен материал, свободен от идеологическо тълкуване на историята и насочен към подобряване на взаимното разбирателство. Отбелязва с тревога явлението „антиквизация” – намирането на някакви антични корени на днешното население на Македония.

Повече за проблемите, с които се сблъскват нашите сънародници зад граница, може да видите тук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари