Home Видео ВМРО застава зад българите в Западните покрайнини, засегнати от замърсяването от мината...

ВМРО застава зад българите в Западните покрайнини, засегнати от замърсяването от мината в Караманица

Пълна, безусловна подкрепа и защитата на правата и законните интереси на българите в Западните покрайнини в Босилеград и околията, които са засегнати от незаконните дейности на хората, експлоатиращи мината в Караманица.

Това заяви в Кюстендил заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки, цитиран от Дарик.

В края на септември миналата година Джамбазки е получил информация от КИЦ Босилеград за това, че местната администрация и сръбските власти не обръщат внимание на сигнали на хора от селата, които живеят в близост до мината, че има видимо замърсяване и за това, че животните не се приближават до водата и че водите на реките в близост се променят.

Този сигнал е изпратен от българския евродепутат Ангел Джамбазки до европейския комисар по околна среда Кармену Вела. Комисар Вела е поела ангажимент да постави проблема на политическо ниво в съвместно заседание на ЕК и преговарящите лица от Сърбия на срещата през март в Белград. Джамбазки уточни, че е изпратил писма до сръбските министър-председател, министър на здравеопазването и министър на околната среда, от които няма отговор.

Не очаквам да получим отговор от сръбска страна, това е целенасочена политика на сръбската държава от десетки години насам по отношение на българската общност в Западните покрайнини, да бъдат изселени или във вътрешността на Сърбия или в България.

След разговори с министър Нено Димов българската позиция е следната: Вероятно има завишена концентрация на вредни вещества в притоците около мината, но тъй като Драговищица е четвърта река по пътя, е нормално те още да не са стигнали до територията на България.

Според екологичните оценки, ако не бъдат взети спешни мерки, замърсяването в следващите 1-2 години ще влезе и на българска територия и в река Струма, коментира Джамбазки.

Председателят на КИЦ Босилеград Иван Николов беше категоричен, че някога Кюстендилското краище е било екологично чисто, сега е замърсено от фирмата, която прави сондажи за извличате на мед и оловно-цинкови руди в с. Караманица.

Пробите, които взехме като НПО, са ужасяващи. Количеството на арсен в два извора в близки села показват 13 и 46 пъти наличие над нормата, което значи, че сондажите са налучкали залежите с арсен и той излиза на повърхността. Имаме и нарастване на случаите на онкологични заболявания в Босилеградско, както и нервно-психическите разстройства, заяви Иван Николов.

Ангел Джамбазки даде за пример подобни заводи, които добиват руда на територията на България и спазват всички екологични норми. Нищо не пречи на концесионера и там да работи, но да има пречиствателни съоръжения, да ни показва как пие от водата лично той, да дава на децата си да пият от хвостохранилището. Тогава и ние ще сме убедени, че няма заплаха за българите там, каза той.

Сърбия не е в ЕС и фирми от трети държави използват това да замърсяват и да правят каквото си искат, това няма да допуснем, категоричен е Джамбазки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари