Home Видео Вътрешният министър Валентин Радев отговори на Сиди за циганската престъпност в с....

Вътрешният министър Валентин Радев отговори на Сиди за циганската престъпност в с. Розино

По време на днешния парламентарен контрол в Народното събрание народният представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ Александър Сиди получи отговор от министъра на вътрешните работи Валентин Радев на въпроса си относно поредния битов инцидент в с. Розино.

Припомняме въпросите, поставени от депутата:

1.     Предвижда ли МВР разкриването на допълнително РПУ в село Розино, в което живеят предимно хора от цигански етнос и има ежедневни битови престъпления?

2.     Какви мерки ще предприеме МВР за гарантиране на спокойствието на жителите на община Карлово, особено след случая на убийство преди 3 години в с. Розино, след побоя над горските служители и честите сблъсъци там?

3.     Може ли да бъде засилен контролът на техническата изправност на моторните превозни средства; на водачите, които управляват МПС без свидетелство за правоуправление, с отнети за нарушения книжки или след употреба на алкохол и други упойващи вещества, тъй като такива нарушения са масови сред населението на циганските махали в община Карлово?

 

Към настоящия момент на територията на с. Розино има изнесено приемно помещение в сградата на кметството, използвано от обслужващия населеното място полицейски служител. От началото на 2017 г. на територията на Розино са констатирани 25 престъпления от общ характер, към момента от тях са разкрити 22, информира министърът.

Той допълни, че през ноември месец миналата година е проведена среща между ръководството на Областна дирекция на МВР – Пловдив и кметовете на населените места, включително и Розино по въпроси, засягащи битовата престъпност в циганските общности. След анализ на криминогенната обстановка на места с преобладаващо циганско население се отчита необходимост от изграждане на самостоятелно приемно помещение в с. Розино. Община Карлово е изразила готовност за съдействие като предстои обсъждане на подходящо място за откриването, начините на работа и формите на финансиране, заяви Валентин Радев.

Министърът увери, че ежемесечно към РУ Карлово се придават допълнително сили и средства за пътната безопасност. От ноември в Областна дирекция на МВР – Пловдив е създадена организация за ежемесечно сформиране на мобилни екипи от полицейски служители. Обсъдени са възможности за изграждане на система за видеонаблюдение, подчерта вътрешният министър. Той даде и статистика за броя на пътно-транспортни нарушения.

В реплика Александър Сиди благодари на министъра за подробната статистика, но със съжаление сподели, че точно тази група население в с. Розино явно няма как да бъде превъзпитана, защото продължават ежедневните побоища в циганската махала.

Засега се бият помежду си, но е въпрос на време тези побоища в махалата да се превърнат в по-масови мелета, което е и причината за поставянето на моя въпрос, констатира народният представител. Сиди призова за навременни мерки от страна на МВР, за да не се стига до ескалация.

Министърът отговори и на това като заяви, че ако има такива, които не могат да бъдат превъзпитавани, то чрез репресивния апарат на МВР  могат да бъдат заставени да спазват закона. 

Радев даде пример с бургаско село, в което за три години след организиране на видеонаблюдение, битовата престъпност е прекратена и призова и в други населени места да се помисли за такъв вариант.

Тук може да видите текста на въпроса на Сиди >>>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари