Home Видео Започна подписката за общоевропейски референдум за еднакво заплащане в ЕС

Започна подписката за общоевропейски референдум за еднакво заплащане в ЕС

В петък – 1 септември 2017 г., в зала „Запад“ на Народното събрание беше даден официален старт на общоевропейското начинание „Доходен съюз“. То минава под мотото „Равна заплата за равен труд“. Целта му е да предизвика дебат в Европейския парламент, който да сложи край на Европа на две скорости. Това може да стане чрез обсъждането и гласуването на политики, които да станат задължителни за държавите-членки. Започва и събирането на подписи за общоевропейски референдум.

Домакини на пресконференцията бяха народните представители от ВМРО-БНД.

Тази инициатива е историческа. Тя засяга това родните ни фирми да са конкурентни с другите. Става дума за един по-справедлив ЕС. Сега е моментът, сега в Брюксел се решава какъв ще е ЕС в бъдеще. Ако ЕС и ЕК бяха предприели тези действия преди години, днес нямаше изобщо да говорим за Европа на две скорости и да говорим за Брекзит и съдбата на Общността. Ние като партия имаме много добри отношения с двата основни синдиката в България, както и с работодателските организации и се надяваме и от тях да получим подкрепа. Започваме разговори не само със синдикатите, но и с други организации като работодателите, за да се постигне мащабна подкрепа на инициативата, каза при откриването народният представител и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Михаил Петров, координатор за България на инициативата и председател на Националния младежки комитет на ВМРО, от своя страна заяви, че тази инициатива идва в най-правилния момент. Обезлюдяването на държавите ни заради привлекателността на западните икономики, неравните заплащания са най-голямата заплаха за обезлюдяване на страните от Източния блок. Брекзит постави основния въпрос: Какъв ще е ЕС в бъдеще и ще се стреми ли да развива равно всички свои части? Можем да използваме това начинание, за да поставим този въпрос – каква ще е съдбата на ЕС. Всички държави, които се включиха в тази инициатива, имат сходни проблеми с нашите. Важно е да има справедливост и равенство между членовете на ЕС. Останалите държави от Европа не трябва да виждат в нас само работна сила, но и партньор. Миграцията е проблем номер едно в страните от т.нар. Източен блок. От една страна имаме ниски доходи, а от друга страна липса на квалифицирана работна ръка. Младите хора заминават към Западна Европа, а хора от близкия Изток и Африка се заселват. Всеки човек има право да живее нормално в своята страна, посочи Петров.

Подписите за предизвикване на референдум ще се събират по два начина. Обичайно – на бланки, които са идентични с тези за национален референдум, хората ще могат да се подписват на предварително обявени места, и онлайн. Сайтът ще бъде преведен на български и съвсем скоро ще бъде активен. След събирането на необходимите 1 млн. подписа от целия ЕС, като за България минимумът е 12 хил., ще бъдат внесени в ЕК. Тя трябва да внесе исканията за разглеждане в ЕП и да приеме политики за осъществяване на това начинание.

Мартон Дьондьоши, народен представител в Унгарския парламент, основател на инициативата посочи за голяма победа това, че инициативата беше приета от ЕК По думите му това означава, че смисълът на инициативата е важен. Този въпрос има легитимитет. Успехът зависи само от едно – колко голяма гражданска подкрепа ще получи. Ако се съберат само минимално изискуемите подписи, ЕК може да я спре. Ако 11 средноизточни държави, членове на ЕС, се организираме и наберем сериозна подкрепа, ЕК не може да я спре. Ако освен политически партии към нея се присъединят други организации и църкви и я подкрепят, тогава ЕК няма да има повод да я спре. Трябва да се съюзим и заедно да работим. Подготвени са документите на 22-та официални езика на ЕС, както и системата за събиране на подписите онлайн. Събирането на подписи на хартия трябва да се разреши от самите държави, посочи унгарският политик

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова от своя страна заяви, че в нейния ресор са доходите от труд, социална политика и социално предприемачество. Отличи като изключително важно това какви ще бъдат доходите от труд в Европа и какви в България. Приоритет в работата на МТСП е тези доходи да се увеличават и ние полагаме максимални усилия в тази посока. Надявам се, че с общи усилия бихме могли да постигнем заплащането на труда да бъде еднакъв в целия ЕС, защото всички сме свидетели на демографската катастрофа и на изтичането на мозъци към други държави. Надявам се тази инициатива да успее и България да има своето достойно място в европейското семейство, заяви Петрова.

В края на представянето на кампанията депутатът Юлиан Ангелов откри подписката с искане за референдум. В нея подписите си положиха всички народни представители от ВМРО.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Коментари